HPC – High Performance Computing למגזר העסקי: לא צריך לנסוע רחוק
נכתב ע”י יהודה אלידע – פורסם בגלובס IT, דצמבר 2013.
אחד הסודות השמורים ביותר בענף המחשבים הישראלי הוא – שכמה מהמערכות העוצמתיות ביותר בישראל נבנו כאן, בפתח תקווה, באולם המרכזי של מעבדות האינטגרציה של קבוצת EIM.
אף אחד לא מנסה באמת לשמור על הסוד, אבל אם אתם מגיעים מפלח השוק העסקי-ארגוני, סביר שלא נחשפתם לחברה הישראלית הוותיקה, שבעשרים השנים האחרונות יצרה בישראל מרכז מצוינות ל”מחשוב רב ביצועים”, HighPerformance Computing. לעומת זאת, בין הלקוחות מהמגזר ההנדסי-מחקרי, תעשיות הביטחון וחברות הי-טק, השם EIM מוכר היטב – בייחוד בתור הצלע האינטגרטיבית של השילוב: .SuperMicro – Mellamox
להתחרות בליגה העולמית ללא רגשות נחיתות
“במשך שנים האסטרטגיה העסקית שלנו התמקדה בהקמת מרכזי מחשוב הנדסי לחברות כמו תעשיה אווירית, רפא”ל, מעבדות מו”פ אוניברסיטאיות וממשלתיות וגם לקוחות אחרים שמעדיפים להתרחק מאור הזרקורים”, אומר צביקה ליאור, מנכ”ל משותף של EIM-Embedded Super Computing חברת בת בקבוצת EIM, העוסקת במחשוב מערכות על ומערכות משובצות מחשוב. “הרעיון המקורי היה לפתח בישראל יכולות של מחשוב-על, אחרי ש-EIM ESC זיהתה בתחום זה הזדמנות עסקית נדירה.
עמדו לרשותנו הנכסים הקריטיים לכניסה לתחום, כאלטרנטיבה למותגים מיובאים, ולזכות בהזמנות משמעותיות הודות לתמחור אגרסיבי וקרבה ללקוח הסופי. ומצד שני לא מדובר ביצור סדרתי, בו יש יתרון דומיננטי לגודל. כל מחשב כזה מיוצר לפי הזמנה ספציפית ודווקא ליצרן קטן יחסית יש יתרונות של גמישות בהענות למפרט הלקוח. מזה זמן רב שאנו מייצגים בישראל בלעדית לתחום ה-IT וה-HPC את חברת SuperMicro, חברה אמריקאית התופסת מקום רביעי בין יצרני השרתים בעולם ומקום ראשון במגוון הדגמים, תת המערכות והאבזרים ההיקפיים הדרושים לאינטגרציה של מערכות HPC “תפורות לפי מידה”.
הנכס השני הוא יחסים קרובים והפצה למוצרי של ה-Infiniband של חברת Mellanox הישראלית, חברה פורצת דרך בתחום התקשורת ומובילה עולמית בטכנולוגיות Infiniband. סיפקנו למלנוקס שרתי SUPERMICRO לכל ספקטרום השימושים, החל במערך ה-IT העסקי וכלה בציוד מעבדות המו”פ ועם הזמן הפכנו גם לגורם היחיד המשווק ומפיץ בישראל את מערך פתרונות ה-Infiniband של החברה.
הנכס השלישי הוא ידע עמוק וניסיון ייחודי באינטגרציה של “אשכולות שרתים”, Server Clusters, בזכות שיתוף פעולה רב שנים עם חברת אשכול הישראלית. “אשכול” (לשעבר “אופל”) בניהול אלכס לנדסברג, שהיא ללא ספק מרכז הידע הישראלי בתחום מערכות HPC המבוססות Clusters. כשאתה אוחז בשלושת הנכסים האלה, הרעיון לבנות מערכת רבת עוצמה בפתח תקוה אינו נשמע כפתיחה לבדיחה צינית”.
העוצמה של מספרים גדולים
המושג “אשכול מחשבים”, Cluster, מתאר מערכת מחשב המורכבת ממספר גדול של שרתים סטנדרטיים, בדרך כלל ארוזים במודולים קומפקטיים ומחוברים בינם לבין עצמם כ”שריג” (Grid) באמצעות מערך תקשורת מקומי בעל רוחב פס גדול מאוד, לדוגמה, Infiniband שמהווה טכנולוגיה עדיפה על פני Ethernet הודות לקצבים גבוהים ו-Latency נמוך. פתרונות Cluster, שנכנסו לעולם העסקי כמענה לדרישות של אמינות וזמינות עילאית במערכות קריטיות, התגלו במשך הזמן כטכנולוגיה המועדפת להשגת ביצועים גבוהים מאוד בעלויות כלכליות. “בניגוד ל-Super Computer הקלאסי, שהיה בנוי בארכיטקטורה מונוליטית ובטכנולוגיות אולטרה-יקרות, מנועי הביצועים הגבוהים החדישים משיגים את עוצמתם ממערך של אלפי, עשרות אלפי, ואפילו מאות אלפי ליבות מחשוב סטנדרטיות”, אומר צביקה . “כך בנויים כל מחשבי העל בעולם וכך נפתחה הדרך לבנות מחשבי על באולמות האינטגרציה שלנו.” הייעוד המקורי של האולמות – למעלה מ4000- מ”ר מצוידים במיטב ציוד הבדיקה ובקרת איכות הייצור – היה לצורך פעילות היצור, ש-EIM מבצעת עבור חברות טכנולוגיית עילית ישראליות המייצאות פתרונות משולבים חומרה ותוכנה לכל העולם. בין החברות שהצליחו בעבודה מול פלטפורמת החומרה של SuperMicro תמצאו חברות רבות בשוק ההיי-טק הישראלי, בינהן שמות ידועים מאד שהצליחו למנף את ההצלחה ולהמכר לענקי חומרה/תוכנה בעולם. יצור OEM עבור יצואן טכנולוגיה עם פריסה גלובלית מהווה מבחן עליון לאיכות כוללת של הפתרון, ולא רק משום שמדובר בטכנולוגיה המתקדמת ביותר. קריטי עוד יותר הוא מבחן האיכות – משום הקושי הרב והעלויות הקיצוניות של מתן שירות תיקונים ואחריות
“גם חברות סטארט-אפ ישראליות אחרות בתחום האחסון, התקשורת ועוד פיתחו את פתרונותיהן על פלטפורמת חומרה שבנתה EIM במיוחד עבורן”, אומר איתן קורן, גם הוא מנכ”ל משותף במקביל לצביקה ליאור. “נציגות בלעדית ושיתוף פעולה עם חברת Nexcom הטאייוונית, בית הנדסה וייצור רב מוניטין האחראי למגוון פתרונות OEM ו- ODM מניב מוצרים לחברות מובילות בשוק בניהן ענק תקשורת בשוק המקומי ורבים אחרים. באולמות הייצור שלנו מייצרים ובודקים פתרונות Embedded OEM, ו-ODM לפי תקנים מחמירים, כגון תקן תעופתי AS9100 ותקן פלטיניום ישראלי – הניתן למעט מאד חברות שהוסמכו לחבילת תקני ISO מלאה. כאשר לחברה יש פיזור מוצרים במקומות מרוחקים המפוזרים על כל היבשות, למעט אנטרקטיקה. לא די לייצר מערכות לפי מפרטי ביצועים שאפתניים במיוחד, צריך גם לוודא שהן עובדות באמינות עליונה ואינן נזקקות לתחזוקה צמודה ולתשומת לב של אנשי מקצוע מסביב לשעון”.היום מובילים צביקה ואיתן מהלך אסטרטגי נועז, שעיקרו פריצה למעוז השמרנות ובסיס הכוח של המותגים האמריקניים המסורתיים – ליבת המחשבים של מגזר ה-Enterprise העסקי. “התופעה הזאת מתפשטת בעולם, חברות שירותים, ארגונים פיננסיים וגופי שלטון גילו כי פלטפורמות ה-HPC מספקות יחס עלות-תועלת עדיף בהרבה על ה-Mainframe המזדקן ושרתי Unix המסיביים, ששכנו במרכז ה-Datacenter המסורתי”, אומר צביקה. “בטכנולוגיות העכשוויות אפשר להגיע לכל רמת ביצועים מבוקשת באמצעות Cluster של שרתים סטנדרטיים – בזול ובלי לפגוע ברמת האמינות ובזמינות שאתם מצפים לקבל ממערכת ליבה עסקית. מבחינות רבות ה-Cluster אף אמין יותר מהפתרונות המסורתיים, משום שנפילה של שרת יחיד כמעט ולא משפיעה על רמת הביצועים ודי בתוספת שולית לאשכול כדי להבטיח זמינות באמצעות יתירות”.(Redundancy)
פער של סדר גודל ב TCO:
מה שמושך את הלקוחות העסקיים לפתרונות HPC מבוססי Cluster הוא, כמובן, המחיר האטרקטיבי מאוד ביחס לכל חלופה מסורתית. ומה שחותם בדרך כלל את העסקה הוא סיכום ה-TCO, “ עלויות בעלות כוללות”. “מדובר בהבדל שיכול להגיע לסדר גודל! החיסכון מתחיל ביכולת להכפיל ולשלש את ביצועי המערכת – בלי להשקיע פרוטה בשידרוג התשתיות או הוספת שטח ל-Datacenter”, אומר צביקה. “הוא ממשיך בהקטנת חשבון האנרגיה ומזעור העלויות השוטפות של צוותי תחזוקה וניהול, ומסתיים בתרומה מהותית לערך המוסף התפעולי, דוגמת יכולת גידול מדורג (Scalability) ועיצוב תוכנית “המשכיות עסקית” בלי להכפיל את המחיר הכולל מערך ה-IT. הגישה הזאת הוכיחה את עצמה באתרי ה-Web העצומים של חברות דוגמת Google ובשירותי הענן הגלובליים של אמזון ואחרות. כיו
ם אין ספק שארכיטקטורת “האשכול המסיבי” היא המגמה העולמית לשנים הקרובות גם במערכי ה-IT הפנימיים של חברות Enterprise ובמיוחד אצל אלה שמתעניינות בתצורת “ענן פרטי”.כדי להמחיש את היכולות של EIM לבנות Cluster רב עוצמה עם “טביעת רגל” מזערית ודרישות מינימליות של מתקני בקרת סביבה, מציג לנו צביקה ליאור ארון 19 אינטש סטנדרטי בו מותקנים 6 מארזי להב, שכל אחד מהם מארח לא פחות מ-480 ליבות. “מה שאתם רואים הוא ארון שנועד להחליף חדר גדוש בלמעלה מ-700 שרתים בדידים”, הוא אומר. “חסכנו למעלה מ-95 אחוז משטח הרצפה, ויתרנו על שדרוג מיזוג האוויר משום שה-Cluster הזה עובד ללא בעיות גם בטמפרטורה של 30 מעלות – ללא קירור מים – הקטנו את צריכת החשמל לרבע והכפלנו את רמת הביצועים בהשוואה למערכת שהוא מחליף”. ליד ארון השרתים מוצבת מערכת אחסון מבוססת ,Nexenta אחד מפתרונות התוכנה בהם משתמשת EIM לאינטגרציה מלאה של מערכות אחסון, שבדומה לאשכול מבוססת על חומרת SuperMicro.
“נקסנטה נחשבת למובילה העולמית בטכנולוגיות SoftwareDefined Storage והיא מספקת פתרונות ב”קופסאות לבנות” (White boxes) על בסיס שרתי סופרמיקרו, דרך חברות יצרניות ולאינטגרטורים מוסמכים”, אומר צביקה. “שתיהן מתבססות על היכולות של שותפות עסקיות כדי להגיע ללקוח הסופי ולכן הן מציבות רף גבוה מאוד לנו ולחברות אחרות בעולם, שמעוניינות לפתח את השוק בכיוון של פתרונות HPC למגזר ה-Enterprise. בישראל, EIM בליווי שותפים אסטרטגיים, הוסמכה לכך לאחר מבחנים קפדניים ביותר של יכולתנו לתכנן, לבנות, להתקין, להטמיע ולשרת את המערכות בתנאי SLA בלתי סלחניים. כמובן שהניסיון שלנו ביצור OEM מול חברת נקסקום וההמלצות שקיבלנו מחברות טכנולוגיה ידועות ומוערכות עזר לקבלת ההסמכות. וגם לקוחות מרוצים בתעשייה הביטחונית עוזרים למוניטין ההולך ונבנה.
איך זה שמותג אחד מעז
לקבוצת-EIM וותק של למעלה מ30- שנה בשוק המחשוב הישראלי. בשנות ה 90- חברת EIM טכנולוגיות הייתה הראשונה – והיחידה – שהעזה לבנות מותג מחשבים ישראלי בשם “ניורון”. “בימים הרחוקים האלה למדנו להתחרות במותגים הבינלאומיים המכובדים ביותר”, צביקה נזכר. “כדי להתחרות במכרזים נדרשנו להראות תכונות של יצרן “מותגים” עולמי, כולל עמידה בכל התקנים העולמיים. בזמן שיא השגנו עמידה בכל תקני ISO הרלוונטיים ליצור מחשבים. בשנים בהן שלטה EIM טכנולוגיות בשוק המחשבים האישיים הביתי, הקים איציק סמואל, היום מנכ”ל קבוצת EIM, את החטיבה התעשייתית שהלכה והתחזקה והפכה לחברה המובילה בקבוצה – “EIM מערכות ורכיבים”. משבר “פקיעת הבועה” אילץ את צביקה לשנות מיקוד, מה-Desktop לחדר השרתים והוא מצא בית בחיק החברה התעשייתית שהקים סמואל. בשלב זה נוצרה השותפות בין צביקה ואיתן והוקמה התשתית שמאוחר יותר הפכה לחברת EIM ESC. היום ESC EIM מובילה את פעילות היצור בקבוצת EIM ועיקר עיסוקה ממוקד בייצור מערכות OEM ובפיתוח פתרונות ODM לחברות המציעות מוצרים אינטגרטיביים, תוכנה וחומרה משולבות. הכניסה לתחום מערכות IT המאופיינות בביצועים גבוהים ומיועדות לשוק העסקי, היא למעשה מינוף של יכולות שנבנו עבור שווקים תובעניים יותר בתעשיית הטכנולוגיה המתקדמת, במכוני מו”פ וביישומים ביטחוניים. “באולם הזה בו עומדים עכשיו”, מתאר איתן, “נבנו, נבדקו ונארזו כ 25,000- מערכות עבור כמה מחברות ההי-טק הידועות בישראל, שרובן נשלחו מכאן ישירות ללקוחות הסופיים מסביב לעולם. עם הזמן נכנסנו גם לאינטגרציה עבור המגזר הביטחוני ולתעשיות התעופתיות, עבורן שידרגנו את מערך ההסמכות לפי תקן AS9100 של בואינג. כמובן שאני לא יכול להרחיב את הדיבור על פרויקטים ביטחוניים, אך גם האמון שנותנות בנו יצואניות טכנולוגיה אזרחיות הוא עדות לרמת איכות לא רגילה. בוודאי שביחס לציוד IT אזרחי רגיל, שמאחורי לוגו מכובד מסתיר לא פעם יצרן OEM מהליגה האסיאתית. מי שיטרח לבדוק את כל שרשרת האספקה של ציוד ה-IT המוצע ללקוחות העסקיים בישראל יגלה, כמעט תמיד, שהמערכות המיוצרות בפתח תקוה עדיפות מכל בחינה על מערכות מיובאות – גם אלה שעולות עשרות ומאות אחוזים יותר”.פער המחירים העצום מגלם בסך הכל את הקשר הישיר של EIM עם SuperMicro ועם יצרנים אחרים, ללא תיווך וללא Markup של גורם מתווך כלשהו בשרשרת האספקה. “אנו קונים את הרכיבים ותת המערכות מהמקור, לא ממשווקים או מפיצים מקומיים, ובונים את המערכת בכוח אדם מקומי ללא תקורות של “מותג גדול”, אומר צביקה. “חברת SuperMicroיצרה Eco-System סביב המוצרים שלה, כך שאנו לומדים ומיישמים גם פתרונות שפותחו במדינות אחרות. לדוגמה, בביקורי האחרון בגרמניה למדתי כי שותף עסקי מקומי פיתח פתרון Cluster לליבה בנקאית וכי מערכות אלה הותקנו בהצלחה במספר בנקים גרמניים גדולים. מקובל לחשוב שהגרמנים שמרנים יותר מהישראלים, אך במקרה זה נוכחתי לדעת שהמצב הפוך. כששאלתי את הגרמנים איך הם הצליחו לפרוץ דרך ל”שמורת הטבע” של יבמ ו-HP, התשובה היתה פשוטה: “לכסף אין רוח ולכן לא חשוב איזה לוגו מודפס על הציוד”. נכון שהלקוח הראשון במגזר הפיננסי דרש להעביר את הציוד מבחנים חמורים במיוחד, אבל בשורה התחתונה התוצאה היתה ברורה. פתרון HPC מבוסס SuperMicro / Mellanox הוא המוביל החד משמעי בקריטריון Most Bang for the Buck, “הכי הרבה ביצועים למחיר נתון”.
בישראל, כך אני משוכנע, נוכל לעשות עבודה לא פחות טובה מבחינת ביצועים ובמחיר אפילו נמוך יותר”.
חוזק שרשרת האספקה
הקריטריון הנ”ל מורכב משקלול של מספר גורמים הקובעים במשותף את רמת הביצועים כפי שהיא מתבטאת בנקודות הקצה – תחנות העבודה של כל המשתמשים בארגון – ביחס למחיר הרכישה של הפתרון. הפרמטרים העיקריים בקביעת אליפות הביצועים הם:
בתמחור מרכיבי העיבוד והאחסון Core/$ ו-GB/$
בתקשורת עם הסביבה המיידית והמרוחקת Mbps/$ ו-IOps/$
Cluster צריכת חשמל, הספק קירור, שטח רצפה וכלי תוכנה לניהול
יש גם גורמים לא כמותיים שהשופטים משקללים בציון” אומר צביקה. “לדוגמה, אינטגרטור מקומי, שאחראי על תהליך יצור החומרה, אינטגרציה של התוכנה ומערכות הניטור והניהול, עדיף בצורה ברורה על חברת בת שהתמחתה בלוגיסטיקה של ציוד המגיע מחו”ל ומועבר לקבלן התקנות. מדובר על חוזק שרשרת האספקה של ידע וניסיון מעשי, במיוחד בתחום התובעני של חומרה. בהרבה מקרים זוכה בפרויקט חברה שכישוריה מוגבלים לתחום התוכנה, ומאחר והלקוח דורש “אחריות בנקודה אחת” היא נעזרת בקבלנים חיצוניים לאספקת או התקנת החומרה. לפעמים חלוקת העבודה הזאת מגיעה לאבסורדים, למשל כאשר ברור שקבלן המשנה לא היה זוכה במכרז אילו ניגש בעצמו. לעומת זאת, הלקוחות שפגשתי בחו”ל השכילו להפריד בין שני האספקטים. תשתית החומרה ותוכנת ההפעלה והניהול סופקו על ידי חברה שזו עוצמתה והמיקוד העסקי שלה, ואילו הפתרון היישומי סופק על ידי בית תוכנה מומחה לוורטיקל העסקי. לי, לכל הפחות, הגישה הזאת נשמעת כאפקטיבית יותר ומתאימה יותר גם לישראל”.
הזמנה לשת”פ
התוכנית האסטרטגית של EIM כוללת מרכיב מהותי של שיתופי פעולה בנוסח המודל שתואר לעיל. “אנו רוצים לעבוד עם חברות אינטגרציה שכיום קונות את החומרה מיצרנים בחו”ל”, אומר צביקה ליאור. “אנו מציעים להן יתרונות מהותיים שישפיעו דרמטית על “השורה התחתונה”: הן ירוויחו יותר מכל פרויקט ויזכו ביותר פרויקטים. כי בנוסף לתמחור אגרסיבי ויכולת מוכחת לתפור פתרון ספציפי לדרישות פרטניות, EIMמציעה ידע מקומי, תמיכה ישירה של האנשים שבנו את הפתרון, יחסי שותפות בין שווים, יכולות תחזוקה סופר-מקצועית מעכשיו לעכשיו, זמני אספקה קצרים, מתקני בדיקה וסימולציה בישראל והבנה לתנאי השוק הישראלי – משהו שלא כל האמריקאים מוכנים לקבל. שת”פ עם EIM מאפשר לאינטגרטור להציע מחיר תחרותי יותר ועם זאת לא לנגוס בשולי הרווח שלו. קשה לתאר סיטואציית Win-Win מובהקת יותר”.האתגר שצביקה ליאור משליך למגזר ה- Enterpriseלהרים הוא מהפכני – אבל לא חסר תקדים. הישראלים ידועים בעולם ברוח החלוצית שנושבת במחלקות ה-IT שלהם. בעבר הרוח הזאת פסחה, מסיבות לא ברורות, על תשתיות החומרה. אבל עכשיו, כאשר כמעט כל חברה עסוקה בברור האסטרטגיה למחשוב ענן – ובמקביל מודעת לצורך הדחוף בהתחדשות הDatacenter – נראה שהגיע הזמן לצאת מהקופסה העתיקה. כפי ש-EIM גאה להוכיח: פתרון High Performance Computing אופטימלי יכול להגיע מפתח תקווה.
נכתב ע”י יהודה אלידע – פורסם בגלובס IT , דצמבר 2013.